ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ NOMMOS

Το Μυστήριο του Σείριου και των Nommos

dogon
Οι Dogon και οι γνώσεις τους για τον ουρανό
Το όνομα Dogon, αντιστοιχεί στα μέλη μίας φυλής που για 5000 και πλέον χρόνια (μέχρι το 1930 περίπου) ζούσε απομονωμένη από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, σε μία τοποθεσία στα βορειοδυτικά της Αφρικής. Η παράδοση τους συνδέεται άμεσα με την παρατήρηση του ουρανού και οι ανακαλύψεις τους είναι εντυπωσιακές.
Συγκεκριμένα, γνώριζαν από αιώνες ότι οι πλανήτες κινούνται ελλειπτικά γύρω από τον Ήλιο, ήξεραν για τα περίφημα δακτυλίδια του Κρόνου και για τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία. Το πιο συνταρακτικό όμως, είναι πως από κάπου γνώριζαν την ύπαρξη του Σείριου Β (καθώς και ότι είχε τεράστια μάζα σε σχέση με το μέγεθος του, αφού είναι μικρότερος και βαρύτερος από τον Σείριο Α), αστέρα που ανακαλύφτηκε το 1862. Οι Dogon όμως, δεν είχαν ποτέ τα μέσα για να ανακαλύψουν ένα τέτοιο αστέρι, αφού βρίσκονταν σχεδόν σε πρωτόγονη κατάσταση. Τις γνώσεις τους αυτές τις μετέδωσαν σε δύο Γάλλους ερευνητές το 1940. Όμως, φαίνεται πως ήξεραν πολύ περισσότερα.

O Temple και η επίσκεψη των Nommos

Ο Robert Temple, που συνέλεξε τα παραπάνω καιδιενέργησε πολλές έρευνες, θέλησε με το βιβλίο του “The Sirius Mystery” (1976), να εστιάσει στις περίεργα πολλές γνώσεις των Dogon: Στο βιβλίο του λοιπόν, δημοσίευσε τα εξής:
Σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων, οι Dogon, ακόμα πριν από 5000 χρόνια, ήρθαν σε επαφή με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, άγνωστο πόσες φορές και από εκεί απέκτησαν εντυπωσιακές αστρονομικές γνώσεις. Οι περιγραφές που πήρε από τους ιθαγενείς είναι εντυπωσιακές: Οι επισκέπτες από το υπερπέραν ήταν αμφίβια πλάσματα, μπλε χρώματος, με αγάπη στο νερό. Η καταγωγή τους ήταν από το διαπλανητικό σύστημα του Σείριου και κατέβηκαν στη γη με ένα σκάφος που είχε τρία πόδια. Μάλιστα αναφέρεται και ένα τεράστιο μητρικό σκάφος. Το όνομα των εξωγήινων είναι Nommos και η μάσκα δεξιά, που προέρχεται από τους Dogon ίσως να είναι ένα ομοίωμα του προσώπου τους.
Τα επιχειρήματα των αντιπάλων και των υποστηρικτών του βιβλίου
Φυσικά, οι διαψεύσεις ήρθαν αμέσως: Άλλοι, μιλούν για επικοινωνία με Αιγυπτίους (που είχαν προηγμένη αστρονομία), ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως μετά την ανακάλυψη του Σείριου Β, το 1862, Ευρωπαίοι μισθοφόροι ήρθαν σε επαφή με το λαό των Dogon. Επιστήμονες δε, όπως ο Carl Sagan, εκφράζουν την άποψη τους πως ο θόρυβος για την ανακάλυψη ενός δίδυμου αστεριού (το πρώτο την εποχή εκείνη) ήταν σπουδαίο γεγονός και πως θα μπορούσε να είχε φτάσει στα αυτιά των Dogon, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και αυτοί να το ενσωμάτωσαν στην προφορική τους παράδοση, υποστηρίζοντας στην συνέχεια πως το ήξεραν από παλιά.
Επίσης, όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα επιστημονικά υποστηρίζουν πως οι Dogon έχουν εξελιγμένη όραση και μπορεί να βλέπουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε, ενώ παρατάσσουν και τις απορίες τους: Γιατί οι Dogon ξέρουν μόνο για τα τέσσερα από τα πολλά φεγγάρια του Δία και γιατί δεν έχουν ιδέα σε ότι αφορά τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια Σείριος Α και Β; Τέλος, ένας Βέλγος ερευνητής που συνάντησε τη φυλή των Dogon, είπε στην συνέχεια πως αυτοί δεν γνώριζαν τίποτα για το Σείριο Β.
Με τη σειρά οι οπαδοί του βιβλίου και όσων υποστηρίζει (εδώ να πω, πως βάζω τον εαυτό μου σε όσους πιστεύουν πως κάθε άλλο παρά ανόητος μύθος είναι οι Nommos), αντικρούουνε με τη σειρά τους τα παραπάνω. Ο Βέλγος ερευνητής, πιθανώς δεν πήρε τις πληροφορίες, αφού δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των ντόπιων, κάτι που συμβαίνει συχνά με τέτοιες απομονωμένες φυλές. Επιπλέον, οι Αιγύπτιοι δεν είχαν εντοπίσει τον Σείριο Β, παρά τη σχέση που έχει το αστέρι αυτό με τη θρησκεία τους, ενώ κανένας έμβιος οργανισμός, όσο εξελιγμένη όραση και να έχει, δεν μπορεί να δει ένα αστέρι, που βρίσκεται δίπλα στον απίστευτα φωτεινό Σείριο Α (έχει φαινόμενο μέγεθος -1,46 και στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο πιο λαμπρός ήλιος). Ίσως δε, οι γνώσεις των Dogon να είναι ακόμη μεγαλύτερες και να γνωρίζουν περισσότερα και να μη θέλουν, ή να μην πρέπει να τα αποκαλύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου